Translate

luni, 9 martie 2015

Aromaterapia

In Ayurveda sunt recunoscute sase gusturi, cele patru deja stiute - dulce, sarat, amar si acru – la care se adauga cel astringent (gustul uscat care iti face gura punga) si cel intepator (precum gustul de condimente).

Interesant este faptul ca nasul poate percepe un numar foarte mare de mirosuri, aproximativ 10 mii de miresme diferite. Miresmele care pot fi detectate de nas trebuie sa se dizolve, mai intai, in umezeala tesutului nazal si, mai apoi, sunt impinse mai departe catre anumite celule olfactive specializate direct catre hipotalamus, in creier. Aceste celule olfactive sunt celule nervoase, singurele din tot corpul uman expuse direct in afara organismului, desi sunt protejate de invelisul subtire al mucoasei. De asemenea, aceste celule nervoase se regenereaza, inlocuindu-se singure o data la fiecare 3 saptamani.

Faptul ca mirosurile ajung direct in hipotalamus este semnificativ, intrucat acest organ este responsabil pentru reglarea multor functii in organism: temperatura, setea, nivelul de zahar din sange, cresterea, somnul, veghea, dorinta sexuala si unele emotii cum ar fi mania si fericirea. Sa mirosi ceva anume inseamna sa transmiti un mesaj imediat “creierului din creier” si, de acolo, in intreg organismul.

In acelasi timp, mesajul unui miros merge la sistemul limbic al creierului - care proceseaza emotiile - si spre o zona numita hipocamp, partea creierului responsabila pentru memorie. De aceea, mirosurile ne readuc amintiri din trecut atat de proaspete – mirosurile din gradina, miresmele de flori si parfumuri care declanseaza acel sentiment de deja-vu.

Intr-un studiu realizat de Jeju National University Hospital - departamentul de psihiatrie (Coreea), au fost evaluate efectele aromaterapiei prin evaluari psihologice cantitative, electroencefalograma (EEG), nivel de cortizol salivar si nivel plasmatic al factorului neurotrofic din creier (BDNF) asupra unui grup de mame ai caror copii erau diagnosticati cu ADHD (sindromul deficitului de atentie si hiperactivitate).

Paticipantii au fost impartiti in 2 grupuri: un grup de control fara tratament si al doilea grup in care participantii au fost tratati folosind aromaterapia timp de 4 saptamani (8 sedinte), de 2 ori pe saptamana (o sedinta avand durata de 40 minute) .

In cele 4 saptamani de aromaterapie au fost evidentiate imbunatatiri semnificative la toate scorurile psihologice de evaluare din indexul “Stat-Trait”, inventarul de depresie Beck si din forma scurta de evaluare a bunastarii psihologice. Concentratiile plasmatice BDNF au crescut semnificativ in urma programului de patru saptamani de aromaterapie. Activitatile undelor alpha-cerebrale au fost imbunatatite semnificativ, iar activitatile undelor delta s-au redus semnificativ ca urmare a tratamentului, obtinandu-se asadar efecte similare cu cele din meditatie si neurofeedback training. In plus, nivelurile de cortizol salivar s-au redus semnificativ ca urmare a tratamentului de aromaterapie.

Aceste rezultate sugereaza ca aromaterapia are influente semnificative pe mai multe indicii neurobiologice, cum ar fi EEG, cortizol salivar si concentratii plasmatice BDNF, precum si evaluari psihologice.

Ca forma a medicinei alternative, aromaterapia castiga din ce in ce mai mult teren, fiind folosita pentru foarte multe aplicatii, inclusiv ameliorarea durerii, imbunatatirea starii de spirit, cresterea functiei cognitive, etc.

Aromaterapia este practica de a folosi uleiuri naturale extrase din flori, scoarta, tulpini, frunze, radacini sau alte parti ale unei plante pentru a spori bunstarea fizica si psihologica a organismului uman. Uleiurile esentiale pot fi absorbite, de asemenea, si prin piele, de unde ajung in sange si pot contribui la vindecarea intregului corp.

Cum se pot folosi uleiurile esentiale?

Baie
Adaugarea uleiurilor esentiale de aromaterapie in cada de baie este o modalitate usoara pentru a obtine beneficiile lor de sanatate. Pur si simplu se adauga cateva picaturi in apa de baie si se amesteca inainte de a intra in cada. Aroma va declansa simtul olfactiv care, la randul sau, va imbunatati circulatia si va ajuta la restabilirea echilibrului fizic.


Masaj
Probabil cea mai populara metoda de aplicare a aromaterapiei este masajul. Amestecul picaturilor de ulei esential cu lotiuni de “transport “ pe piele (crema de migdale, unt de cacao, unt de shea, etc.) imbunatatesc starea organismului, atat fiziologic, cat si psihologic sau ambele stari in acelasi timp - in functie de uleiul esential utilizat. Menta este cunoscuta pentru a energiza simturile, in timp ce lavanda este un cunoscut agent de relaxare. Pe durata unui masaj, simtul olfactiv este stimulat cu ajutorul uleiurilor esentiale, iar unele uleiuri sunt absorbite prin piele si ajung in cele din urma in fluxul sanguin pentru a produce efecte de vindecare.

Inhalatii
Una dintre cele mai cunoscute metode in tratamentul cu aromaterapie este tehnica inhalatiilor de vapori. Deoarece multe uleiuri esentiale sunt folosite pentru a atenua problemele respiratorii si ale sinusurilor prin inhalare de aburi, aceasta este cea mai populara metoda de aplicare a aromaterapiei. Pentru inhalatii, se adauga cinci picaturi in apa fierbinte si se inhaleaza aroma cu ajutorul unui cort prosop (se aseaza un prosop peste cap, astfel incat aroma sa fie inhalata cat mai complet).




Cremele si lotiunile pentru corp
Un alt mod de aplicare a aromaterapiei este si acela prin care se adauga cateva picaturi de ulei esential in lotiunile sau cremele de uz personal, acestea fiind folosite ca agent de transport al uleiurilor esentiale pentru a stimula proprietatile de vindecare ale aromelor.

Comprese
Se adauga cateva picaturi de ulei esential intr-un bol cu apa fierbinte. Scufundati un prosop in amestecul de apa cu ulei esential si apoi stoarceti prosopul. Folosind acest prosop ca pe o compresa se aplica pe zonele corpului care au nevoie de ameliorarea durerii sau de relaxare: muschii, fruntea sau stomacul. De asemenea, compresele calde combinate cu unele uleiuri esentiale sunt foarte bune pentru durerile menstruale.

Surse:
Department of Physiology, Jeju National University School of Medicine, 102 Jejudaehakno, Jeju 690-756, Republic of Korea. Tel.: +82 64 754 3831; fax: +82 64 702 2687. E-mail address: syeun@jejunu.ac.kr (S.-Y. Eun). http://dx.doi.org/10.1016/j.ctim.2014.04.001 0965-2299/© 2014 The Authors.Published by Elsevier Ltd. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http:// creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/).  
Sanatatea perfecta – Deepak Chopra
http://www.sciencedirect.com/
http://www.aromatherapy.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu