Translate

luni, 15 iulie 2013

Tulburare de personalitati multiple


Romanele SF au exploatat ideea de personalitati multiple de secole, dar stiinta a studiat aceasta postura abia din anul 1970.

Tulburarea disociativă de identitate (DID), cunoscuta anterior ca tulburare de personalitate multipla (MPD), este o tulburare mintala caracterizata prin cel putin doua identitati distincte care controleaza alternativ comportamentul unei persoane si este insotita de pierderi de memorie in privinta unor informatii importante care nu sunt explicate prin uitare obisnuita.

Persoanele cu personalitati multiple nu sunt doar cazuri psihologice; cand lasa deoparte o personalitate si imbraca alta, in organismul lor se produc transformari remarcabile.

O personalitate poate avea diabet, de exemplu, iar persoana respectiva va avea o lipsa de insulina atata vreme cat personalitatea ei este in plina manifestare, in timp ce alte personalitati ar putea sa nu aiba nicio problema cu diabetul, dovedindu-se in urma testelor ca au nivele normale de insulina. In egala masura, o personalitate ar putea suferi de tensiune arteriala, in timp ce altele nu; au existat cazuri cand unele persoane s-au trezit cu iritatii si alte eruptii ale pielii care au aparut si disparut o data cu schimbarea de personlitate. Literatura de specialitate aduce in discutie pacienti care isi pot modifica instantaneu tiparul psihozei acute la citirea unei electroencefalograme sau isi pot modifica culoarea ochilor de la albastru la caprui. O femeie avea trei cicluri menstruale in fiecare luna, conform celor trei personalitati distincte.

Daniel Goleman, reputat jurnalist si cercetator in domeniul psihologiei clinice si stiintelor comportamentale, prezinta in New York Times, cazul lui Timmy - un baietel de 6 ani care sufera de tulburare de personalitate multipla - unul dintre cele mai stranii si triste sindroame psihiatrice. Timmy are mai mult de 12 personalitati distincte, fiecare cu propriul sau tipar emotional, inflexiuni vocale, preferinte si antipatii.

Timmy este un caz uimitor. “Una dintre aceste personalitati cu care el se identifica era alergica la sucul de portocale. Consumul chiar si a unei mici cantitati de suc de portocale ii provoca in foarte scurt timp aparitia unei eruptii (urticarie) pe intregul corp. Elementul surprinzator este ca daca Timmy (personalitatea principala) consuma suc de portocale, nu apare absolut nici un efect neplacut. Cu toate acestea, daca Timmy consuma suc de portocale si ulterior personalitatea alergica preia controlul asupra corpului, cata vreme digestia sucului nu s-a incheiat, urticaria se dezvolta din nou cu rapiditate. Pe de alta parte, in cazul in care urticaria a aparut dar personalitatea principala (Timmy) isi reintra in drepturi, fenomenul eruptiv la nivelul pielii dispare in foarte scurt timp.” - Daniel Goleman.

Ceea ce este remarcabil in acest caz este ca nu se stie ca alergiile apar si dispar dupa bunul plac al mintii umane. Cum este posibil acest lucru? Globulele albe ale sistemului imunitar, invelite in anticorpi ce pot declansa reactia alergica, asteapta pasiv sa intre in contact cu un antigen. Cand are loc contactul, o serie de reactii chimice se declanseaza in mod automat.

Totusi, in cazul lui Timmy, se pare ca pe masura ce moleculele de suc de portocale se apropie de globulele albe, este luata decizia de a reactiona sau nu. Aceasta inseamna ca acele globule sunt inteligente. Mai mult, inteligenta lor se afla la un nivel mai profund decat propriile molecule, intrucat anticorpul si sucul de portocale se intalnesc prin atomi obisnuiti de carbon, hidrogen si oxigen.

Sa afirmi ca niste molecule pot lua decizii sfideaza legile stiintei fizicii actuale – este ca si cum uneori zaharul este dulce, iar alteori nu. Dar nu doar intensitatea surprinzatoare a cazului lui Timmy este cea care ne uimeste. Din moment ce am admis faptul ca el alege sa fie alergic, cum altfel ar putea sa faca sa-i apara si sa-i dispara eruptia cutanata? Ne confruntam oare cu posibilitatea ca noi sa ne alegem propriile boli, la randul nostru? Nu suntem constienti de alegerea pe care o facem, intrucat aceasta are loc la un nivel aflat dincolo de gandurile noastre de zi cu zi.

Sanatatea Perfecta – Deepak Chopra

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul! Cel putin concluzia din ultimul paragraf te pune bine pe ganduri!
    Avem impresia ca stim atat de multe, ca s-au descoperit o multime de lucruri in ultimii zeci de ani si am ajuns aproape pe culme, pana vine cineva si da peste cap tot ce stim si ne face sa ne ridicam o multime de probleme care nici nu stiam ca exista pana atunci!
    Cred ca avea dreptate cine spunea odata ca specializarea va ajunge atat de departe, incat vom ajunge, la un moment dat, sa stim totul despre nimic! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gandurile noastre sunt active si constituie semintele pe care le-am plantat. Subconstientul nu este interesat daca gandurile noastre sunt bune sau rele, ci pur si simplu raspunde in deplina conformitate cu natura acestor ganduri. El nu ne va contrazice niciodata, ci va accepta mereu ceea ce afirmam in mod constient. Prin urmare, trebuie sa fim decisi sa alegem viata, sanatatea si iubirea. Renuntand la vechile tipare inradacinate in subconstient, vom castiga o viata sanatoasa. http://apastructurata.blogspot.ro/2013/05/vindecarea-prin-gandire-valeriu-popa.html

    RăspundețiȘtergere