Translate

vineri, 19 iulie 2013

Ignorand imperfectiunea, perfectiunea vine de la sine

Gerald Rice, medic in Boston, la varsta de 50 de ani a fost diagnosticat cu leucemie cronica (cancer al globulelor albe din sange). De obicei, pacientii diagnosticati cu aceasta forma de leucemie mai traiesc doar cativa ani, iar Gerald era cuprins de o panica teribila si obsedat de boala lui, stand noaptea si studiind tratamente medicale pentru vindecare.

In afara unei oboseli nefiresti ce-l insotea pe tot parcursul zilei, Gerald nu remarcase niciun simptom; insa la analize numarul total al globulelor albe sarise de 40 000, de patru ori mai mult decat nivelul normal cuprins intre 4 000 si 11 000. La un institut de renume in tratamentul cancerului, din New York, a fost sfatuit sa incerce unele forme de chimioterapie, dar Gerald se temea sa se expuna efectelor colaterale ale medicatiei, din moment ce nu prezenta niciun fel de simptome. A decis sa mai astepte, in ciuda faptului ca lipsa de tratament il inspaimanta si mai tare. Cativa oncologi i-au recomandat acelasi lucru: de indata ce numarul globulelor albe va ajunge la 50 000, va trebui sa actioneze.

Dupa ce a citit despre cazurile de cancer care au evoluat favorabil sub tratament ayurvedic, Gerald a venit la Chopra Center. Atitudinea lui era extrem de rezervata, iar primele sale intrebari tradau o mare neliniste.
“Care este protocolul dvs. pentru tratarea leucemiei cronice?”
“Nu este vorba de o forma clinica de cancer. Toti pacientii Chopra Center aflati intr-un stadiu avansat al bolii incep in mod esential cu acelasi tratament.”

Aceasta afirmatie l-a socat, intrucat, conform standardelor sale de practica, orice varietate specifica de cancer merita propria sa abordare intensa, puternic focusata. In Ayurveda se urmeaza o cu totul alta logica. Tinta Ayurveda este sa se atinga echilibrul perfect, care exista in interiorul fiecarui pacient, indiferent cat de bolnav ar fi. Experimentarea acestui nivel aduce dupa sine insanatosirea trupeasca si cea a sinelui, apeland la metode adaptate fiecarui organism.

“In acest moment, boala pe care o aveti este dominata de sentimente de frica si panica. Transmiteti semnale intense de tulburare propriului sistem imunitar si stiti foarte bine, in calitate de medic, ca sistemul imunitar este deosebit de sensibil la astfel de mesaje”. Gerald a trebuit sa recunoasca ca asa este.

“Ceea ce ne propunem este sa va aducem constiinta inapoi, la un nivel mai sanatos, intr-un loc unde aceasta afectiune nu este atat de amenintatoare. In cele din urma, ne-am dori sa puteti descoperi locul in care ea nici nu mai exista.”

La auzul acestor cuvinte, Gerald s-a opus cu vehementa: “Dar ea exista, este o realitate. Imi cereti cumva sa raman orb in fata acestui adevar? Daca sunt panicat, leucemia este cea care ma face sa ma simt astfel.”

Gerald incepuse sa devina agitat. Facea eforturi sa pastreze controlul absolut si stapanirea de sine chiar din momentul in care primise diagnosticul devastator. Perspectiva schimbarii atitudinii sale rigide, tematoare era aproape mai infricosatoare pentru el decat propria boala; ceea ce inca nu constientiza era faptul ca fara un tratament pentru sinele sau interior, un protocol extern pe baza de medicamente sau radiatii nu ar fi dat rezultate deosebite.

In cazul unei boli grave sau care ii ameninta viata pacientului, pot exista multe paliere ale dezechilibrului, care ascund profunzimile unde exista vindecarea. Fiecare palier este un fel de masca, in spatele careia se ascunde sinele de el insusi. Sanatatea perfecta este o realitate existenta la nivelul cel mai profund posibil si asteapta sa fie scoasa la suprafata, in viata noastra. In acest scop, traditia ayurvedica ne-a transmis multe tehnici, atat fizice, precum si mentale, la care medicul poate apela.

“Daca puteti trece dincolo de masca bolii si sa intrati in contact cu sinele vostru interior, chiar si doar pentru cateva minute pe zi, veti face pasi uriasi spre insanatosire. Nimeni nu va poate garanta ca va veti recupera definitiv, insa aceasta perspectiva a medicinii este valida si da rezultate.” - i s-a explicat lui Gerald.

Gerald a multumit pentru aceste sfaturi cu un amestec de speranta si scepticism. Sunt perfect constient de cat de vulnerabili se simt pacientii in aceasta situatie. Sunt predispusi la atacuri severe de anxietate si vinovatie. Se intreaba in secret daca merita aceasta soarta, se invinovatesc singuri ca nu au mancat mai bine, ca nu au trecut mai des pe la medic sau ca nu au trait mai sanatos; isi acuza soarta si totusi se roaga pentru un ragaz.

Adevarul este ca atunci cand se instaleaza boala, aduce odata cu ea o realitate bolnava si cu cat este mai grava boala, cu atat este mai distorsionata perspectiva pacientului fata de realitatea care poate prinde viata. Pentru oricine care este prins in chingile unei boli cu adevarat necrutatoare, frica este coplesitoare. Totusi, aceasta nu o face inevitabila. Frica este scenariul pe care il urmarim cand traim intr-o realitate bolnava. Daca vom schimba acea realitate, care s-a nascut in interiorul nostru, se va schimba si scenariul.

“De maine puteti incepe tratamentul”, i s-a spus lui Gerald in urma examenului fizic medical. “ Nu trebuie sa credeti in el – tot ce trebuie sa faceti este sa-l urmati”.

“Sunt dispus sa incerc orice” a raspuns el. A fost imediat cazat in centru. Avand in vedere prin ce trecuse in ultima perioada, nu a fost deloc surprinzator ca testul initial de sange, luat in aceeasi dupa-amiaza, era lamentabil. Numarul de globule albe crescuse la 52 000, cu mult mai mare decat inainte, astfel ca primul gand a fost ca nu mai era nimic de facut.

De indata ce a sosit, Gerald a fost absorbit de rutinele specifice, menite sa-i echilibreze energiile dosha.
A invatat sa practice meditatia inca din prima dimineata petrecuta in Chopra Center si a urmat sedintele de meditatie de doua ori pe zi, inainte de micul dejun si masa de seara.

Gerald era uimit de tot ce descoperea in jurul lui. Centrul era conceput sa transmita o atmosfera extrem de optimista si incurajatoare. Nimic nu facea trimitere la aspectul medical din perspectiva conventionala. Nu exista nici cea mai mica urma de sobrietate neprimitoare in aer, niciun miros de substanta antiseptica, nicio incapere dezolanta de ingrijire a cazurilor critice, unde bipaie incontinuu monitoarele.

Ayurveda incurajeaza existenta unui cadru natural, preferabil unul placut, pentru recuperare. Cele cinci simturi alimenteaza in permanenta cu semnale organismul nostru si fiecare semnal este metabolizat, patrunzand in lacasul unde sunt stocate imaginile, sunetele, mirosurie si asa mai departe. Daca lucrurile pe care simturile le vad, aud, ating si miros va amintesc de boala, atunci ceva nesanatos este asimilat in corp. Cum puteti sa va reinnoiti realitatea daca va reamintiti singur, mereu, intr-un mod subtil, de vechea realitate?

Lui Gerald ii faceau placere plimbarile prelungite de dimineata de-a lungul tarmului, dar, in acelasi timp, era nedumerit. “Nu vad sa se intample ceva ce ar avea o legatura cu medicina aici”, protesta el din cand in cand. I s-a spus doar sa-si continue tratamentul.

Cea mai activa terapie la care a fost supus Gerald este denumita “panchakarma” (termenul sanscrit pentru “cele 5 actiuni” sau “cele 5 tratamente”), o rutina extinsa de purificare a organismului de toxinele pe care le-au creat boala si dieta inadecvata. In medicina occidentala, stim ca substantele reziduale continua sa se depuna in fiecare celula din organism. Se considera ca aceste reziduuri rezultate din oxidarea determinata de moleculele cu radical liber joaca un rol activ in generarea erorilor comise de ADN (cauza celor mai multe cazuri de cancer); este aproape sigur ca aceste reziduuri submineaza functionarea celulei, ducand la o imbatranire mai rapida si, in cele din urma, la moartea celulelor din organism. Ceea ce nu se stie cu exactitate este cum ajung ele in celule. Ayurveda sustine ca tocmai aceste reziduuri pe care le lasa in urma doshele aflate in dezechilibru constituie dovada vie ca un anumit proces incredibil a functionat gresit.

Maestrii medicinii ayurvedice au gasit un singur termen pentru reziduurile toxice din orgasnism – “ama” – pe care ei l-au conceput ca pe o substanta urat mirositoare, lipicioasa, nociva, care trebuie evacuata din organism cat mai complet cu putinta. Unele masuri de purificare pot fi administrate acasa, insa “panchakarma” la o scara mai mare este un tratament specializat care implica supraveghere medicala, precum si metode de laborator speciale, gestionate de specialistii in medicina ayurvedica.

Dupa doar cateva zile, Gerald simtea ca oboseala pe care o acumulase se scurgea din prorpiul lui organism, ca si cum ani de epuizare erau acum eliminati din corpul lui. El descoperea acum ca avea nevoie de multe ore de odihna si somn. I s-a explicat ca asa cum lasa oboseala sa paraseasca corpul tot la fel se intampla si cu stresul. Oboseala este umbra tuturor formelor mai vechi de stres care s-au acumulat in sistemul nervos. Fiind medic, lui Gerald nu-i era strain stresul. Dar pregatirea lui medicala il impiedica sa recunoasca faptul ca stresul avea vreo legatura cu boala lui.

De fapt, celulele din organismul lui purtau amprenta memoriei stresului si, in timp, si-au pierdut capacitatea de a functiona perfect. Intreaga inteligenta a celulelor se slabeste si rezultatul final este boala. In cazul lui, boala purta numele de leucemie; dar ar fi putut fi mii de alte afectiuni. Ideea este ca aceeasi intentie se aplica oricarei alte boli – refacerea propriei inteligente a organismului.

La o saptamana dupa sosirea lui in centru, Gerald era pregatit sa se intoarca acasa, fiind convins in continuare ca nu traise nici un fel de experienta medicala. In ultima discutie avuta cu el, i s-au prezentat rezultatele unui test de sange recoltat dimineata. Conform raportului de laborator, numarul globulelor albe scazuse cu peste 40%, de la 52 000 la 28 000. Era uluit. Era o imbunatatire semnificativa. Daca Gerald ar fi urmat o forma de chimioterapie conventionala, o reducere cu 10 000 de globule albe in doar cateva zile ar fi fost considerata foarte incurajatoare.

Fara vreun efect secundar, el se simtea mai sanatos decat fusese in ultimii ani, nu doar de cand fusese diagnosticat cu leucemie. Un alt simptom serios al bolii disparuse complet – numarul nefiresc de mare de globule albe imature produse de maduva osoasa a pacientilor cu leucemie. Sangele infectat din care i se prelevase o proba in prima zi petrecuta la centru evidentiase existenta multor celule bolnave.

Puterea de a constientiza
Secretul recuperarii in cazul lui Gerald consta in schimbarea petrecuta la nivelul constiintei. El invatase ca exista mai mult autocontrol cand te lasi dus de val decat atunci cand incerci sa-ti controlezi organismul prin forta. Perioada care a urmat a dovedit cat de adevarat era acest mod de gandire. Dupa ce a parasit centrul, Gerald s-a dedicat trup si suflet muncii sale, supunandu-se singur stresului obisnuit, iar la vizita urmatoare, trei luni mai tarziu, numarul globulelor albe din sange se ridicase catastrofal la peste 45 000. A fost curpins de depresie teribila, dar cu ajutorul tratamentului ayurvedic numarul lor a scazut din nou. Extrem de usurat si recunoscator, a plecat acasa si s-a concentrat cu o si mai mare daruire muncii lui, reluandu-si vechiul stil de viata. Deloc surprinzator, numarul globulelor albe s-a ridicat din nou la o cifra incredibila, pentru a treia oara.

Cand a revenit pentru o alta saptamana de tratament, a fost intrebat: “Cred ca este foarte dureros pentru tine de cate ori te intorci acasa, nu-i asa?” Era mai mult decat evident ca leucemia se declansase la 4 luni dupa decesul sotiei sale. Aceasta murise in urma unui infarct suferit putin dupa ce implinise 50 de ani. Gerald ii simtea mult lipsa. Mai mult decat atat, cand ajungea acasa noaptea tarziu, avea tot felul de discutii cu fiica lui divortata de curand, care se mutase cu el sa-l poata ingriji mai bine.

Ceea ce a fost nevoit sa recunoasca era adevarul ca boala de care suferea era legata de starea lui de constientizare. Mintea ii influenta profund organismul. “Imagineaza-ti ca starea ta de constientizare este ca o coarda de vioara. Struna aceea poate interpreta orice nota, inalta sau joasa, in functie de locul unde atingi cu degetele tale. In acest moment faci altceva decat sa emiti tot felul de note false. Nu conteaza doar numarul de globule albe, care creste intr-un ritm ametitor, ci si faptul ca starea ta de spirit se modifica, la fel ca si asteptarile nervoase, durerea si suferinta, toate sunt note pe care le-ai eliberat din aceeasi pozitie a degetelor pe o coarda muzicala.

In medicina traditionala, conteaza doar o singura nota, o cantitate uriasa de energie este cheltuita pentu a omori globulele albe bolnave. Dar la fel de important este sa-ti schimbi si pozitia degetelor pe acea struna de vioara. Abia atunci vei fi creat o noua realitate, completata cu note noi. Nu asta incercam sa facem in permanenta?”

Gerald trebuia sa recunoasca faptul ca se simtea tot mai bine cu fiecare zi pe care o petrecea in centru si tot mai prost acasa. “Doar nu vreti sa spuneti ca leucemia regreseaza pentru ca ma simt mai bine?” a intrebat el.
“Daca te simti mai bine face parte din insanatosire.”

“In calitate de medic afirmi ca sistemul imunitar este influentat de emotiile negative. Atunci trebuie sa fie la fel de adevarat ca starile pozitive de constientizare te vor ajuta sa te faci bine.” Gerald era de acord ca toate acestea aveau sens. Cantarind lucrurile cu pregatirea lui medicala conventionala, care il facea sceptic la ideea superioritatii “mintii fata de materie” in procesul de vindecare, el trebuia sa-si revizuiasca prorpia gandire si experienta de netagaduit.

El continua sa beneficieze de tratamentul aplicat in Deepak Center, insa era nevoie de timp ca sa renunte definitiv la vechile tipare si obisnuite. Acum a inceput sa accepte posibilitatea existentei unui adevar ayurvedic extrem de profund: daca poti sa ignori imperfectiunea, perfectiunea va veni de la sine.

Sanatatea Perfecta – Deepak Chopra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu