Translate

luni, 15 aprilie 2013

Studiul China - T. Colin Campbell

T. Colin Campbell este doctor in stiinte, biochimist, specializat in nutritie si efectele alimentatiei asupra sanatatii pe termen lung.
El este Jacob Gould Schurman profesor emerit de biochimie nutritionala la Universitatea Cornell, autor a peste 300 de lucrari de cercetare, precum si co-autor al Studiului China (2004), una dintre cele mai bune carti despre nutritie din America (best seller).

Campbell a fost unul dintre principalii oamenii de stiinta din anii 1980 ale studiului China-Oxford-Cornell privind dieta si boala, infiintat in 1983 de catre Universitatea Cornell, Universitatea din Oxford, si Academia Chineza de Medicina Preventiva pentru a explora relatia dintre alimentatie si cancer, inima si boli metabolice.

“In ceea ce ma priveste am facut parte “din sistem” timp de aproape cincizeci de ani, la cele mai înalte niveluri, întocmind si conducând vaste proiecte de cercetare.

Dupa o indelungata cariera in cercetare si trasarea liniilor metodice in aceasta directie, inteleg in acest moment de ce sunt americanii atat de confuzi. Ca platitori de taxe care contribuie la achitarea facturii pentru cercetare si politica de sanatate in America, aveti dreptul sa stiti ca multe din cunostintele obisnuite despre alimentatie, sanatate si boala care vi s-au transmis, sunt false:
  • Substantele chimice sintetice din mediu si din hrana dumneavoastra, oricât de problematice ar fi, nu constituie principala cauza a cancerului
  • Genele pe care le-ati mostenit de la parinti nu sunt cei mai importanti factori care va determina sa cadeti prada vreuneia din primele zece boli cauzatoare de moarte
  • Speranta ca cercetarile in genetica ar putea sa conduca in cele din urma la vindecarea bolilor prin medicamente ignora solutiile mai eficiente care pot fi folosite in zilele noastre
  • Controlarea in exces a aportului de nutrienti, cum ar fi: glucide, grasimi, colesterol si grasimi omega-3, nu va conduce la o stare buna de sanatate pe termen lung
  • Suplimentele de vitamine si nutrienti nu va ofera protectie pe termen lung impotriva bolii
  • Medicamentele si chirurgia nu vindeca bolile care ucid majoritatea americanilor
  • Doctorul dumneavoastra probabil nu stie ce trebuie sa faceti pentru a fi cat mai sanatos cu putinta
Propunerea mea este aceea de a redefini ceea ce consideram a fi o alimentatie corespunzatoare. Rezultatele provocatoare ale celor patru decenii pe care le-am petrecut efectuand cercetari biomedicale, inclusiv descoperirile de pe urma unui program de laborator timp de douazeci si sapte de ani (finantat de cele mai renumite agentii financiare) dovedesc ca alimentandu-ne corespunzator ne putem salva viata.

Nu va voi cere sa dati crezare unor concluzii care se bazeaza pe observatiile mele personale, asa cum fac majoritatea autorilor populari. In aceasta carte exista peste 750 de referinte, iar majoritatea dintre ele constituie surse primare de informare, inclusiv sute de publicatii stiintifice provenind din alte cercetari efectuate care indica drumul spre reducerea cancerului, a bolilor de inima, reducerea accidentelor vasculare si a obezitatii, a diabetului si a bolilor generate de un sistem imunitar deficitar, reducerea osteoporozei si a cazurilor de Alzheimer, a pietrelor la rinichi si a cazurilor de orbire.
Unele dintre aceste descoperiri, publicate in cele mai respectabile reviste stiintifice, arata ca:
  • Schimbarea alimentatiei ii poate face pe diabetici sa renunte la medicatie
  • Boala de inima poate regresa doar schimbandu-se alimentatia
  • Cancerul de san este legat de nivelurile de hormoni feminini in sange, care sunt determinate de hrana pe care o consumam
  • Consumul de produse lactate poate creste riscul de cancer de prostata
  • Antioxidantii care se gasesc in fructe si legume au legatura cu performanta mintala ridicata la varsta inaintata
  • Pietrele la rinichi pot fi prevenite printr-o alimentatie sanatoasa
  • Diabetul de tip 1, una din bolile cele mai napraznice care pot lovi un copil are in mod categoric legatura cu practicile alimentare din perioada prunciei
Aceste descoperiri demonstreaza ca o dieta corespunzatoare este cea mai puternica arma pe care o
putem avea impotriva bolii si suferintei, intelegerea acestei dovezi stiintifice nu este importanta doar pentru imbunatatirea sanatatii, ci are si profunde implicatii asupra intregii societati. Noi trebuie sa stim de ce societatea noastra este dominata de dezinformare si de ce gresim atat de mult in felul in care investigam dieta si boala, felul cum promovam sanatatea si cum tratam boala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu