Translate

luni, 15 aprilie 2013

Institutul pentru Minte si Viata

Castigator al Premiului Nobel pentru pace in 1989 si recunoscut, in intreaga lumea, ca mesager al rezolvarii pasnice si prin intelegere a conflictelor umane, Dalai Lama traieste in prezent in India, dupa ce a condus spre libertate mii de oameni, in urma opresiunii chineze din 1959. Interesul sau personal pentru stiinta este mai putin cunoscut. A marturisit la un moment dat ca, daca n-ar fi fost calugar, i-ar fi placut sa fie inginer. In tinerete, la Lhasa, el era cel chemat sa repare masinariile din palatul Potala, fie ca era vorba de un ceas, fie de un vehicul.

Condus de dorinta cunoasterii, incepand din octombrie 1987, Dalai Lama s-a intalnit, in mod regulat, cu oameni de stiinta pentru a discuta despre punti si interferente catre ceea ce, in general, s-ar putea numi "stiintele mintii si ale vietii" - biologia, stiintele cognitive, neurostiinta, psihologia si filozofia mintii - disciplinele cu cea mai mare relevanta pentru traditia budista. Spiritul acestor intalniri a fost unul de sinceritate si respect de ambele parti, dupa cum se poate vedea din alegerea si pregatirea intalnirilor, din natura lor particulara, din atentia acordata excelentelor traduceri si din timpul generos pe care Dalai Lama l-a dedicat acestora. Cartile care apar in urma acestor dialoguri ofera cititorilor senzatia de spontaneitate si de apropiere de un schimb de idei fara precedent intre calea spirituala si stiinta de ultima ora, intre intelepciunea straveche si goana moderna dupa raspunsuri.

Istoric
Aceasta serie de dialoguri a fost inceputa in anul 1985 de catre Adam Engle - avocat si om de afaceri - si de doctorul Francisco Varela - neurobiolog din Paris care colaboreaza cu Centrul National de Cercetare Stiintifica si care si-a dat seama de importanta unui dialog serios intre stiinta si budism.

Primul dialog "Minte si Viata" a avut loc in octombrie 1987, la resedinta privata a lui Dalai Lama din Dharamsala. Francisco Varela a  fost coordonator stiintific si a moderat intalnirea, prezentand cateva teme generale ale stiintelor cognitive, incluzand metoda stiintifica, neurobiologia, psihologia cognitiva, inteligenta artificiala, dezvoltarea creierului si evolutia. Au mai asistat si Jeremy Hayward (fizica si filozofia stiintei), Robert Livingston (neurostiinta si medicina), Eleanor Rosch (stiintele cognitive) si Newcomb Greenleaf (informatica).

Evenimentul a constituit un succes pe deplin recompensator, atat Sfintia Sa, cat si ceilalti participanti percepandu-l ca pe o adevarata intalnire a spiritelor, generatoare de progrese substantiale in acoperirea intervalului dintre stiinta si budism. In concluzia intalnirii, Dalai Lama i-a incurajat pe initiatori sa continue dialogurile din doi in doi ani, sugestie care a si fost pusa in practica. Aceasta intalnire a fost publicata sub titlul Gentle Bridges: Conversations with the Dalai Lama on the Sciences of Mind (Boston, Shambhala Publications, 1993).

A doua intalnire "Minte si Viata" a avut loc in octombrie 1989, la Newport, in California. Coordonator stiintific a fost Robert Livingston, iar accentul a fost pus pe neurostiinta. Au fost invitati" Patricia S. Churchland (filozofia stiintei), J. Allan Hobson (somn si vise), Larry Squire (memorie), Antonio Damasio (neurostiinta) si Lewis Judd (sanatate mintala). Pe parcursul acestor intalniri, Dalai Lama a primit Premiul Nobel, insusi ambasadorul norvegian a venit sa-l informeze personal de acest lucru. Dupa ce a primit stirea, Dalai Lama a participat la intalnire conform programului, luandu-si ragaz doar pentru a organiza o conferinta de presa avand ca subiect primirea premiului. Sinteza acestor discutii este disponibila acum cu titlul Consciousness at the Crossroads: Conversations with the Dalai Lama on Brain Science and Buddhism (Snow Lion Publications, 1999).

A treia conferinta "Minte si Viata" a avut loc din nou la Dharamsala, in 1990. Deoarece au participat la primele doua intalniri si in calitate de organizatori, Engle si Tenzin Geyche Tethong au recunoscut ca cele tinute in India sunt mai fructuoase decat cele din Occident. Daniel Goleman (psihologie) a fost coordonatorul stiintific al celei de-a treia intalniri, care s-a concentrat asupra relatiilor dintre emotii si sanatate. Printre participanti s-au numarat: Daniel Brown (psihologie experimentala), Jon Kabat-Zinn (rnedicina), Cliff Saron (neurostiinta), Lee Yearley (filozofie) si Francisco Varela (imunologie si neurostiinta). Materialul sintetizat in urma acestei conferinte s-a constituit in cartea Emotii vindecatoare: Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate (Curtea Veche 2008).

In timpul acestei conferinte, a aparut o noua arie de cercetari, mergandu-se mult mai departe decat in cazul celorlalte conferinte, dar intr-un mod care ar putea fi numit o "extindere naturala". Cliff Saron, Richard Davidson, Francisco Varela, Gregory Simpson si B. Alan Wallace au initiat un proiect de cercetare pentru a studia efectele meditatiei asupra practicantilor cu o experienta indelungata. Lor le-a venit ideea sa profite de bunavointa si increderea castigate in comunitatea tibetana din Dharamsala, ca si de deschiderea Sfintiei Sale catre aceasta cercetare. A fost infiintat Institutul "Minte si Viata", cu o prima finantare obtinuta de la Fundatia Familiei Hershey, iar presedinte a fost, inca de la inceput, Adam Engle. Institutul Fetzer a finantat primele faze ale proiectului de cercetare. Un raport preliminar a fost inaintat Institutului Fetzer in 1994.

A patra conferinta "Minte si Viata", "Somnul, visele si moartea", a avut loc in octombrie 1992, Francisco Varela fiind din nou coordonator stiintific. In afara de Varela si de Sfintia Sa, au mai fost invitati Charles Taylor (filozofie), Jerome Engel (medicina), Joan Halifax (antropologie, moartea si procesul mortii), Jayne Gackenbach (psihologia viselor lucide) si Joyce McDougal (psihanaliza). Sinteza acestei conferinte este disponibila acum cu titlul Sleeping, Dreaming and Dying (Boston, Wisdom Publications, 1997).

A cincea conferinta "Minte si Viata" a avut loc in Dharamsala, in aprilie 1995. S-a intitulat "Altruism, etica si compasiune", iar coordonator stiintitic a fost Richard Davidson. In afara de Davidson si de Sfintia Sa, au mai participat, printre altii, si Nancy Eisenberg (dezvoltarea copilului), Robert Frank (altruism in economie), Anne Harrington (istoria stiintei), Elliott Sober (filozofie) si Ervin Staub (psihologie si comportament de grup). Volumul care sintetizeaza intalnirea este intitulat Visions of Compassion: Westetn Scientists and Tibetan Buddhists Examine Human Nature (Oxford University Press, 2002).

A sasea conferinta "Minte si Viata" a deschis o noua arie de cercetare, dincolo de stiintele vietii. Intalnirea a avut loc in octombrie 1997, avandu-l pe Arthur Zajonc (fizica) in rol de coordonator. Lui Zajonc si Sfintiei Sale li s-au alaturat David Finkelstein (fizica), George Greenstein (astronomie), Piet Hut (astrofizica), Tu Werning (filozofie) si Anton Zeilinger (fizica cuantica). Volumul care a sintetizat intalnirea se intituleaza The New Physics and Cosmology (Oxford University Press, 2003).

Dialogul pe tema fizicii cuantice a continuat cu a saptea intalnire "Minte si Viata", care a avut loc in iunie 1998 la Institut fur Experimentalphysik din Innsbruck, Austria, in laboratorul lui Anton Zeilinger. Au fost prezenti Sfintia Sa, Zeilinger, Zajonc si translatorii Thupten Jinpa si B. Alan Wallace. Intalnirea a fost transcrisa pentru a constitui articolul de fond al editiei germane a revistei Geo Magazine, din ianuarie 1999.

A opta conferinta "Minte si Viata" s-a tinut in Dharamsala, in martie 2000, avandu-l din nou pe Daniel Goleman in rol de coordonator stiintific, iar pe B. Alan Wallace in rol de coordonator filozofic. Subiectul a fost "Emotiile distructive", iar participantii: venerabilul Matthieu Ricard (budism), Richard Davidson (neurostiinta si psihologie), Francisco Varela (neurostiinta), Paul Ekman (psihologie), Mark Greenberg (psihologie), Jeanne Tsai (psihologie), Bhikku Kusalacitto (budism) si Owen Flanagan (filozofie). Goleman a povestit aceasta intalnire in Emotiile distructive - Cum le putem depasi? (Curtea Veche, 2005).

A noua intalnire "Minte si Viata" a avut loc in 2001, la Universitatea Wisconsin din Madison, in cooperare cu Institutul de Cercetare a Emotiilor si Sanatatii si Centrul de Cercetare a Interactiunilor Minte-Corp. Au participat Sfintia Sa, Richard Davidson, Antoine Lutz (in locul lui Francisco Varela, care era bolnav), Matthieu Richard, Paul Ekman si Michael Merzenich (neurostiinta). Aceasta intalnire de doua zile s-a concentrat asupra celei mai eficiente utilizari a imagisticii prin rezonanta magnetica functionala, a electroencefalografiei si a electromiografiei pentru studiul meditatiei, perceptiei si emotiilor, dar si asupra relatiilor plastiei neuronale umane cu practicile de meditatie.

A zecea intalnire, intitulata "Natura materiei, natura vietii", a avut loc la Dharamsala, in octombrie 2002. Coordonator stiintific a fost Arthur Zajonc, iar participanti au fost Sfintia Sa, Steven Chu (fizica), Stuart Kauffman (complexitate), Luigi Luisi (chimie si biologie celulara), Ursula Goodenough (biologie volutionista), Eric Lander (cercetare genomica), Michael Bitbol (filozofie) si Matthieu Ricard (filozofie budista).

A unsprezecea intalnire "Minte si Viata" a fost prima care s-a desfasurat public. S-a tinut la Boston, in perioada 13-14 septembrie 2003, si s-a intitulat "Investigarea mintii: schimburi de experienta intre budism si stiintele biocomportamentale pe marginea modului de functionare a mintii". La acea intalnire, 22 de oameni de stiinta de renume mondial s-au alaturat Sfintiei Sale pentru a afla care este cea mai buna metoda de colaborare intre budism si stiinta moderna in domeniile atentiei, controlului cognitiv, emotiei si imagisticii mentale.

Incepand din 2000, ca o prelungire a cercetarilor pornite in 1990, membrii Institutului "Minte si Viata" s-au ocupat de cercetarea meditatiei in laboratoarele de stiinta occidentale, cu deplina colaborare a adeptilor meditatiei. Folosind rezonanta magnetica functionala, electroencefalografia si electromiografia, aceste cercetari s-au desfasurat la Centrul de Cercetare in Epistemologie Aplicata de la l'Ecole Polytechnique (CREA) din Paris si la universitatile Wiscsonsin din Madison si Harvard. Masuratorile expresiilor emotionale si ale psihofiziologiei autonome au fost efectuate la Universitatile Berkeley si California.

Dr. Paul Ekman de la Universitatea California, San Francisco, a dezvoltat un proiect de cercetare numit "Cultivarea echilibrului emotional". Acesta este primul proiect de cercetare pe scara larga si in mai multe etape intreprins de Institut, urmarind predarea si evaluarea impactului meditatiei asupra vietii emotionale a celor care incep aceasta disciplina. Proiectul are doua obiective principale. Primul consta in elaborarea si testarea unei programe care sa-i invete pe oameni sa faca fata ernotiilor distructive, bazata pe practicile contemplative budiste si pe cercetarea psihologica occidentala. Cel de-al doilea este evaluarea impactului programei asupra interactiunilor dintre participanti si a vietilor emotionale ale acestora. B. Alan Wallace a fost consilier pentru elaborarea acestui proiect si apoi a predat meditatia, Ekman a cooptat-o pe Margaret Kemeny pentru a dirija desfasurarea proiectului, iar el a supravegheat activitatea. Institutul Fetzer si Dalai Lama au furnizat sprijinul initial pentru acest proiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu